Terveyden ja hyvinvoinnin linjaukset
Osa-alue käsittää laaja-alaisen toiminnan ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tueksi ja sairauksien ehkäisemiseksi. Pääpaino on ennaltaehkäisyssä. Toiminnan tavoitteena on vaikuttaa elintapoihin, elinympäristöön ja liikuntaan sekä ehkäistä tapaturmia, torjua tartuntatauteja ja kaventaa terveyseroja.
Digitalisaation mahdollisuuksia tarkastellaan kansallisen ohjauksen, toiminnan kehittämisen, alueellisen yhteistyön, väestön seurannan, tutkimuksen sekä tiedon tarjoamisen näkökulmista.
Kansalaisten osalta tarkastellaan ennaltaehkäisyn, oman terveyden seurannan, itsearvioinnin ja neuvonnan palveluita.
Kansalaisen vastuunottoa omasta terveydestä ja hyvinvoinnista tuetaan digitaalisin palveluin. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tueksi tarjotaan sähköisesti opastusta, neuvontaa, ohjeistusta ja itsearviointityökaluja, joilla kansalainen voi omatoimisesti edistää omaa terveyttään ja hyvinvointiaan.
Terveyden edistämisen palveluista kansalainen pääsee tarvittaessa siirtymään sosiaali- ja terveyspalveluihin. Palvelut suunnitellaan eri ryhmien tarpeet huomioiden.
Edistämme terveyttä ja hyvinvointia virtuaaliyhteisöissä
Perinteisen yhteisöllisen toiminnan tukena tarjotaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen yhteisöllisiä sähköisiä palveluja. Virtuaaliyhteisöissä hyödynnetään apuna myös omia terveys- ja hyvinvointitietoja sekä pelillistämistä (esimerkiksi oman edistymisen havainnollistaminen tai virtuaaliyhteisön jäsenten keskinäinen leikkimielinen kilpailu).
Hyödynnämme joukkoistamista palveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä
Kansalaisille tarjotaan kanava digitaalisten ja perinteisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä tukevien palvelujen arviointiin. Kansalaiset saavat kanavan kautta tietoa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen palveluista ja voivat arvioida palveluja. Arviointitietoja hyödynnetään palveluiden kehittämisessä.
Johdamme terveyttä ja hyvinvointia tiedolla
Terveyden ja hyvinvoinnin johtaminen perustuu elinympäristöstä ja asiakkaista koostettuun nykytila- ja ennakointitietoon (esimerkiksi reaaliaikainen asiakastieto, sensoritieto ja riskiperusteisuus). Tilastointi ja tutkimus tuottavat oikea-aikaista ja hyödynnettävissä olevaa dataa kaikille sidosryhmille.
Hyödynnämme omatietovarantoa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tukena
Kanta-palveluiden omatietovarannon (Omakanta-palvelu) hyödyntämistä tuetaan kansalaisen omatoimisessa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Kansalainen voi tallentaa omia terveys- ja hyvinvointitietoja (esimerkiksi liikunta, ravitsemus, itsearviot) eri sovelluksista Omakanta-palveluun ja luovuttaa tietonsa muiden palveluiden käyttöön.
Omakanta-palvelun yhteiset tietoaineistot mahdollistavat uusien terveyden ja hyvinvoinnin palveluiden kehittämisen.
Koordinaatiovastuu:
STM:n Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tuemme kansalaisen voimaantumista digitaalisesti