Terveellisen työn linjaukset

Di­gi­taa­lis­ten toi­min­ta­ta­po­jen ja mah­dol­li­suuk­sien myö­tä työ muut­tuu no­pe­as­ti ja voi­mak­kaas­ti. Työ­tä teh­dään yhä enem­män ajas­ta ja pai­kas­ta riip­pu­mat­ta sekä esi­mer­kik­si eri työn­an­ta­jien pal­ve­luk­ses­sa.

Osa-alue si­säl­tää työ­suo­je­lun ja -ter­vey­den toi­met, joi­den ta­voit­tee­na on eh­käis­tä, vä­hen­tää ja pois­taa työs­sä sekä työ­o­lois­ta ai­heu­tu­via vaa­ro­ja ja ris­ke­jä että var­mis­taa työn­te­ki­jöi­den ter­veys ja hy­vin­voin­ti.

Di­gi­ta­li­saa­ti­on mah­dol­li­suuk­sia tar­kas­tel­laan muun mu­as­sa kan­sal­li­sen oh­jauk­sen, val­von­nan, tut­ki­muk­sen ja ke­hit­tä­mi­sen sekä tie­don tar­jo­a­mi­sen ja neu­von­nan näkö­kul­mis­ta.

Vah­vis­tam­me työ­ky­kyä digi­työs­sä

Di­gi­taa­li­ses­ti teh­tä­väl­le työl­le, digi­työl­le luo­daan edel­ly­tyk­set ja yh­te­näi­set peli­sään­nöt osa­na pe­rin­tei­siä työn te­ke­mi­sen ta­po­ja.

Lain­sää­dän­töä uu­dis­te­taan mah­dol­lis­ta­maan digi­työ yh­den­ver­tai­se­na työn muo­to­na.

Työ­hy­vin­voin­nin näkö­kul­maa laa­jen­ne­taan huo­mi­oi­maan digi­työn luon­ne ja tun­nis­te­taan digi­työn ris­kit.

Työ­hy­vin­voin­nis­sa kiin­ni­te­tään huo­mi­o­ta on­gel­mien ja sai­rauk­sien en­nal­ta­eh­käi­syyn (esi­mer­kik­si työn te­ke­mi­nen muul­la kuin työ­pai­kal­la, mo­bii­li­lait­tei­den käyt­tö).

Työ­ky­vyn yllä­pi­tä­mis­tä ja edis­tä­mis­tä laa­jen­ne­taan huo­mi­oi­mal­la myös digi­työn vaa­ti­mat edel­ly­tyk­set ja haas­teet (esi­mer­kik­si pal­ve­lut voi­vat olla käy­tet­tä­vis­sä 24/7, mut­ta työn­te­ki­jä ei ole töis­sä 24/7).

Es­täm­me digi­syr­jäy­ty­mi­sen työ­e­lä­mäs­sä

Var­mis­te­taan, että työ­e­lä­mäs­sä ole­va ja työ­e­lä­män ulko­puo­lel­le het­kel­li­ses­ti jou­tu­va ei syr­jäy­dy, pu­toa digi­maa­il­mas­ta.

Tar­jo­am­me työ­ter­vey­den avoi­men big da­tan yh­des­tä pai­kas­ta

Työ­ter­veys- ja työ­hy­vin­voin­tie­don yh­den­mu­kais­ta tuot­ta­mis­ta tu­e­taan, jot­ta tie­to on ver­tai­lu­kel­pois­ta ja käy­tet­tä­vis­sä. Ke­rät­tä­vän tie­don meta­tie­dot, raja­pin­nat ja koko­nais­ark­ki­teh­tuu­ri mää­ri­tel­lään, suun­ni­tel­laan ja to­teu­te­taan. Tie­toa tuo­te­taan näi­den peri­aat­tei­den mu­kai­ses­ti ja tar­jo­taan yh­den luu­kun peri­aat­teel­la.

Mah­dol­lis­tam­me työ­ter­veys­pal­ve­lut kai­kil­le

Ke­hi­täm­me di­gi­taa­lis­ten rat­kai­su­jen (esi­mer­kik­si säh­köi­set ma­te­ri­aa­lit, tes­tit) avul­la työ­ter­veys­huol­lon pal­ve­lu­ja niin, että kai­kil­la työs­sä­käy­vil­lä (esi­mer­kik­si myös yk­si­tyis­y­rit­tä­jät, free­lan­ce­rit, use­am­man työn­an­ta­jan pal­ve­luk­ses­sa ole­vat) on mah­dol­lis­ta saa­da työ­ter­veys­huol­lon pal­ve­lu­ja.

Työ­ter­veys­huol­to hyö­dyn­tää di­gi­taa­li­sia vä­li­nei­tä työ­tur­val­li­suu­den jat­ku­vaan pa­ran­ta­mi­seen työ­pai­koil­la.

Koor­di­naa­ti­o­vas­tuu:
STM:n Työ­suo­je­lu­o­sas­to ja Työ­ter­veys­lai­tos.

Di­gi­ta­li­saa­tio ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin tu­ke­naSo­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön di­gi­ta­li­saa­ti­o­lin­jauk­set 20255.9.2016