1 Tausta

Ar­vi­ol­ta 30 000-40 000 las­ta koh­taa vuo­sit­tain Suo­mes­sa van­hem­pien­sa pari­suh­teen päätty­mi­sen ja eril­leen muu­ton. Val­ta­osa, noin 90 pro­sent­tia, lap­sen huol­toa, ta­paa­mis­oi­keut­ta ja ela­tus­ta kos­ke­vis­ta jär­jes­te­lyis­tä hoi­de­taan van­hem­pien vä­li­sel­lä so­pi­muk­sel­la, jon­ka so­si­aa­li­lau­ta­kun­ta vah­vis­taa. Vuon­na 2015 kun­tien so­si­aa­li­toi­mi vah­vis­ti noin 53 900 ela­tus­so­pi­mus­ta. So­pi­muk­sia lap­sen huol­los­ta, asu­mi­ses­ta ja ta­paa­mis­oi­keu­des­ta vah­vis­tet­tiin 47 650.

Osas­sa ta­pauk­sis­ta van­hem­mat ei­vät kui­ten­kaan pää­se so­pi­muk­seen, jol­loin rii­ta voi pää­tyä tuo­mi­o­is­tui­men rat­kais­ta­vak­si. Kä­rä­jä­oi­keuk­sis­sa kä­si­tel­lään vuo­sit­tain 1 800—2 000 huol­to­rii­taa. Yli puo­let niis­tä on uu­sin­ta­rii­to­ja, jois­ta osa muo­dos­tuu kroo­nis­tu­neik­si konf­lik­teik­si. Oi­keu­den­käyn­nit kes­tä­vät pit­kään ja tuo­mi­o­is­tuin­ten pyy­tä­mät olo­suh­de­sel­vi­tyk­set kuor­mit­ta­vat so­si­aa­li­toin­ta. Sa­man per­heen asi­oi­ta saa­te­taan kä­si­tel­lä mo­nis­sa eri vi­ran­o­mai­sis­sa, huol­to­rii­dan kes­kel­lä elä­vät lap­set tar­vit­se­vat usein hoi­dol­lis­ta tu­kea ja apua, ja myös van­hem­pien hy­vin­voin­ti ja työ­kyky vaa­ran­tu­vat. In­hi­mil­li­sen kär­si­myk­sen ohel­la rii­te­ly ai­heut­taa myös lisä­kus­tan­nuk­sia yh­teis­kun­nal­le.

Ero­aut­ta­mi­sen pal­ve­lui­den ta­voit­tee­na on tur­va­ta lap­sel­le tärkei­den ih­mis­suh­tei­den ja tur­val­lis­ten kas­vu­olo­suh­tei­den säily­mi­nen van­hem­pien eros­ta huo­li­mat­ta. Pal­ve­lu­ja ja tu­kea järjes­tävät Suo­mes­sa kun­nat, oi­keus­lai­tos, järjes­töt, seu­ra­kun­nat ja yri­tyk­set.

Lakisääteiset eroauttamisen palvelut

Ero­ti­lan­tee­seen liit­ty­vis­tä laki­sää­tei­sis­tä pal­ve­luis­ta sää­de­tään so­si­aa­li­huol­to­lais­sa (1301/2014). Lap­si­per­hei­den ero­ti­lan­tei­den kan­nal­ta kes­kei­siä, so­si­aa­li­huol­to­lain mu­kaan kun­nan jär­jes­tä­mis­vas­tuul­le kuu­lu­via pal­ve­lui­ta ovat lap­sen huol­toa ja ta­paa­mis­oi­keut­ta kos­ke­van pää­tök­sen vah­vis­ta­mi­seen ja rat­kai­se­mi­seen liit­ty­vät teh­tä­vät, per­he­a­si­oi­den so­vit­te­lu, so­si­aa­li­työ, so­si­aa­li­oh­jaus, kas­va­tus- ja per­he­neu­von­ta, per­he­työ ja koti­pal­ve­lu sekä lap­sen ja van­hem­man vä­lis­ten ta­paa­mis­ten val­von­ta.

Kun­nat voi­vat tuot­taa pal­ve­lu­ja itse tai os­taa ne yk­si­tyi­sil­tä pal­ve­lu­tuot­ta­jil­ta, jär­jes­töil­tä tai yri­tyk­sil­tä. Pal­ve­lut jär­jes­te­tään so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lu­jen alai­suu­des­sa lap­si­per­hei­den pal­ve­lui­den ko­ko­nai­suu­des­sa. Suu­rem­mis­sa kun­nis­sa pal­ve­lut on ylei­sim­min koot­tu per­he­oi­keu­del­li­seen yk­sik­köön, seu­dul­li­seen per­he­a­si­oi­den yk­sik­köön tai per­he­a­si­oi­den yk­sik­köön. Pie­nis­sä kun­nis­sa pal­ve­lut saat­ta­vat olla ha­jal­laan tai toi­saal­ta ko­ko­nai­suu­des­saan yh­den työn­te­ki­jän vas­tuul­la.

Avio­liit­to­lain (234/1929) 20 §:n mu­kaan per­hees­sä esiin­ty­vät ris­ti­rii­dat ja oi­keu­del­li­set asi­at on py­rit­tä­vä ensi si­jas­sa sel­vit­tä­mään asi­an­o­sais­ten vä­li­sis­sä neu­vot­te­luis­sa ja rat­kai­se­maan so­pi­muk­sel­la. Sään­nök­sen mu­kaan per­he­a­si­oi­den so­vit­te­li­jat an­ta­vat pyyn­nös­tä apua ja tu­kea sil­loin, kun per­hees­sä esiin­tyy ris­ti­rii­to­ja, tai kun lap­sen huol­toa ja ta­paa­mis­oi­keut­ta kos­ke­van pää­tök­sen tai so­pi­muk­sen nou­dat­ta­mi­ses­sa il­me­nee ris­ti­rii­to­ja. Lain 21 §:n mu­kaan so­vit­te­li­jan tu­lee pyr­kiä saa­maan ai­kaan luot­ta­muk­sel­li­nen ja avoin kes­kus­te­lu per­heen­jä­sen­ten vä­lil­lä sekä yh­teis­ym­mär­rys sii­tä, mi­ten per­hees­sä esiin­ty­vät ris­ti­rii­dat voi­daan rat­kais­ta kaik­kien asi­an­o­sais­ten kan­nal­ta par­haal­la mah­dol­li­sel­la ta­val­la. So­vit­te­li­jan on avus­tet­ta­va asi­an­o­sai­sia so­pi­mus­ten te­ke­mi­ses­sä sekä muis­sa ris­ti­rii­to­jen rat­kai­se­mi­sek­si tar­peel­li­sis­sa toi­men­pi­teis­sä. Hä­nen teh­tä­vän­sä on eri­tyi­ses­ti kiin­nit­tää huo­mi­o­ta per­hee­seen kuu­lu­vien ala­i­käis­ten las­ten ase­man tur­vaa­mi­seen.

Per­he­a­si­oi­den so­vit­te­luun ha­keu­du­taan yleen­sä sil­loin, kun per­hees­sä har­ki­taan eroa, tai kun on jo erot­tu. Per­he­a­si­oi­den so­vit­te­lu on va­paa­eh­tois­ta ja sitä voi­vat käyt­tää myös esi­mer­kik­si avo­lii­tos­ta tai re­kis­te­röi­dys­tä pari­suh­tees­ta ero­a­vat osa­puo­let. So­vit­te­lu on tar­koi­tet­tu ly­hyt­kes­toi­sek­si. Yleen­sä per­he­a­si­oi­den so­vit­te­li­joi­na toi­mi­vat kun­nan so­si­aa­li­toi­men, per­he­neu­vo­lan tai kir­kon per­he­a­si­ain neu­vot­te­lu­kes­kuk­sen työn­te­ki­jät.

So­si­aa­li­huol­to­lain 26 §:n mu­kais­ta kas­va­tus- ja per­he­neu­von­taa jär­jes­te­tään yleen­sä kun­nan oma­na toi­min­ta­na per­he­neu­vo­lois­sa. Per­heen kans­sa työs­ken­te­ly rää­tä­löi­dään per­heen ti­lan­teen ja tar­pei­den mu­kaan. Kes­tol­taan kas­va­tus- ja per­he­neu­von­nan asi­ak­kuus voi ulot­tua yh­des­tä ker­ras­ta so­vit­tuun pi­dem­pään työs­ken­te­ly­jak­soon. Työ voi olla pit­kä­jän­tei­ses­ti hoi­dol­lis­ta (esim. pari­te­ra­pia) tai ero­neu­von­taa ja krii­sin sel­vit­te­lyä. Osas­sa per­he­neu­vo­lois­ta jär­jes­te­tään myös ver­tais­tuki­ryh­miä eron ko­ke­neil­le lap­sil­le sekä van­hem­mil­le. Nuor­ten ryh­miä jär­jes­tä­vät myös esim. kou­lu­ku­raat­to­rit ja -psy­ko­lo­git.

So­si­aa­li­huol­to­lain 14 §:n mu­kaan kun­nan on huo­leh­dit­ta­va lap­sen huol­toa ja ta­paa­mis­oi­keut­ta kos­ke­van pää­tök­sen vah­vis­ta­mi­seen ja rat­kai­se­mi­seen liit­ty­vis­tä teh­tä­vis­tä. Kun­tien las­ten­val­vo­jat avus­ta­vat van­hem­pia las­ten asu­mi­seen, ta­paa­mis­oi­keu­teen, huol­toon ja ela­tuk­seen liit­ty­vien so­pi­muk­sen te­ke­mi­ses­sä ja vah­vis­ta­vat so­pi­muk­set lap­sen huol­los­ta ja ta­paa­mis­oi­keu­des­ta an­ne­tun lain mu­kai­ses­ti (361/1983). Las­ten­val­vo­jien työn si­säl­töä ei ole lail­la tar­kem­min mää­ri­tel­ty, ja työ­ta­vat ja re­surs­sit vaih­te­le­vat kun­nas­ta riip­pu­en. Jois­sain kun­nis­sa las­ten­val­vo­ja ta­paa van­hem­pia use­am­min kuin ker­ran ja tu­kee hei­tä so­vit­te­lun ta­voin. Ta­paa­mis­ten li­säk­si las­ten­val­vo­jat tar­jo­a­vat neu­von­taa pu­he­li­mit­se (esim. Rova­nie­mel­lä myös in­ter­ne­tin kaut­ta). Las­ten­val­vo­jat työs­ken­te­le­vät isom­mil­la paik­ka­kun­nil­la usein osa­na kun­nan tai vaih­to­eh­toi­ses­ti seu­dul­li­sen per­he­a­si­oi­den yk­si­kön toi­min­taa. Pie­nem­mis­sä kun­nis­sa las­ten­val­vo­jien teh­tä­vät ovat usein yk­sit­täi­sen työn­te­ki­jän vas­tuul­la.

Kun­tien per­he­a­si­oi­den yk­si­köis­sä teh­dään huol­to­rii­ta­ti­lan­teis­sa olo­suh­de­sel­vi­tyk­siä tuo­mi­o­is­tuin­ten pyyn­nös­tä. Osa kun­nis­ta on ul­kois­ta­nut olo­suh­de­sel­vi­tys­ten te­ke­mi­sen yk­si­tyi­sil­le pal­ve­lun­tuot­ta­jil­le.

Avio­e­roon liit­ty­vis­tä oi­keu­del­li­sis­ta ky­sy­myk­sis­tä tie­toa an­ta­vat val­ti­on oi­keus­apu­toi­mis­tot sekä yk­si­tyi­set asi­an­a­ja­jat ja muut laki­mie­het. Oi­keus­apu­toi­mis­tos­ta on mah­dol­lis­ta saa­da oi­keu­del­li­sen asi­an hoi­ta­mis­ta var­ten avus­ta­ja ko­ko­naan tai osit­tain val­ti­on va­roil­la. Oi­keus­apu kat­taa kaik­ki oi­keu­del­li­set asi­at.

So­si­aa­li­huol­to­lain no­jal­la kun­nat ovat vel­vol­li­sia jär­jes­tä­mään lap­sen ja van­hem­man vä­lis­ten ta­paa­mis­ten tuen tai val­von­nan tai ns. val­vo­tun vaih­don lap­sen nou­to- tai luo­vu­tus­ti­lan­tei­siin. Tu­et­tu­ja ja val­vot­tu­ja ta­paa­mi­sia ja val­vot­tu­ja vaih­to­ja tuot­ta­vat kun­tien li­säk­si jär­jes­töt ja yri­tyk­set.

Jos lap­sen huol­toa, asu­mis­ta ja ta­paa­mis­oi­keut­ta kos­ke­va asia ha­lu­taan rat­kais­ta tuo­mi­o­is­tui­mes­sa van­hem­pien /huol­ta­jien avio­eron tai re­kis­te­röi­dyn pari­suh­teen pur­ka­mi­sen yh­tey­des­sä, voi­daan asia saat­taa vi­reil­le avio­ero- tai re­kis­te­röi­dyn pari­suh­teen pur­ku­ha­ke­muk­sen lii­tän­näis­vaa­ti­muk­se­na. Avio­liit­to­lain 32 §:n mu­kaan tuo­mi­o­is­tui­men on myös avio­eroa tai yh­teis­e­lä­män lo­pet­ta­mis­ta kos­ke­vas­sa asi­as­sa omas­ta aloit­tees­taan otet­ta­va kä­si­tel­tä­väk­si ky­sy­mys sii­tä, mi­ten puo­li­soi­den las­ten huol­to ja ta­paa­mis­oi­keus oli­si lap­sen etua sil­mäl­lä pi­tä­en jär­jes­tet­tä­vä. Avio­liit­to­lain 29 §:n mu­kaan tuo­mi­o­is­tui­men on oi­keus­pro­ses­sin yh­tey­des­sä ker­rot­ta­va mah­dol­li­suu­des­ta per­he­a­si­oi­den so­vit­te­luun.

Asi­an­tun­ti­ja-avus­tei­nen tuo­mi­o­is­tuin­so­vit­te­lu on tar­koi­tet­tu käy­tet­tä­väk­si sil­loin, kun van­hem­mil­le muis­sa ero­pal­ve­luis­sa tar­jot­tu apu on osoit­tau­tu­nut riit­tä­mät­tö­mäk­si. So­vit­te­lu to­teu­te­taan kah­den eri am­mat­ti­kun­nan edus­ta­jan yh­teis­työ­nä: huol­to­rii­dan so­vit­te­lus­sa tuo­ma­rin avus­ta­ja­na toi­mii asi­an­tun­ti­ja eli useim­mi­ten las­ten asi­oi­hin pe­reh­ty­nyt psy­ko­lo­gi tai so­si­aa­li­työn­te­ki­jä. So­vit­te­lus­sa voi­daan kä­si­tel­lä ero­per­heen ti­lan­net­ta ko­ko­nai­suu­te­na ja rat­kais­ta sel­lai­sia lap­sen ar­keen liit­ty­viä ky­sy­myk­siä, joi­ta ei voi­da kä­si­tel­lä oi­keu­den­käyn­nis­sä. Ko­ke­muk­set asi­an­tun­ti­ja-avus­tei­ses­ta tuo­mi­o­is­tuin­so­vit­te­lus­ta ovat myön­tei­siä. So­vit­te­lut ovat myös vä­hen­tä­neet tuo­mi­o­is­tuin­ten te­ke­miä olo­suh­de­sel­vi­tys­pyyn­tö­jä so­si­aa­li­toi­mel­le.

Lap­sen huol­toa ja ta­paa­mis­oi­keut­ta kos­ke­van pää­tök­sen tai so­si­aa­li­toi­men vah­vis­ta­man so­pi­muk­sen täy­tän­töön­pa­noa voi­daan vaa­tia tuo­mi­o­is­tui­mes­sa, jos pää­tös­tä tai so­pi­mus­ta ei ole nou­da­tet­tu. Tuo­mi­o­is­tuin lä­het­tää pää­sään­töi­ses­ti vi­reil­lä ole­van asi­an en­sin täy­tän­töön­pano­so­vit­te­luun kun­nan so­si­aa­li­toi­meen. Jos asi­an­o­sai­sia ei so­vit­te­lus­sa saa­da nou­dat­ta­maan pää­tös­tä tai so­pi­mus­ta va­paa­eh­toi­ses­ti, an­ne­taan täy­tän­töön­pano­mää­räys, jol­la ha­ki­jan vas­ta­puo­li vel­voi­te­taan luo­vut­ta­maan lap­si ha­ki­jal­le (huol­lon täy­tän­töön­pano) tai sal­li­maan lap­sen ja ta­paa­van van­hem­man vä­li­set ta­paa­mi­set (ta­paa­mis­oi­keu­den täy­tän­töön­pano). Li­säk­si täy­tän­töön­pano-oi­keu­den­käyn­nis­sä vah­vis­te­tun ta­paa­mis­oi­keu­den eh­to­ja voi­daan muut­taa tai täs­men­tää joko väli­ai­kai­ses­ti tai vä­häi­ses­sä mää­rin myös py­sy­väs­ti.

Järjestöjen ja kirkon palvelut

Jär­jes­töt tuot­ta­vat ero­ti­lan­teen pal­ve­lui­ta val­ta­kun­nal­li­ses­ti hy­vin laa­jas­ti. Jär­jes­tö­jen toi­min­nas­sa ko­ros­tuu va­paa­eh­tois- ja ver­tais­toi­min­ta sekä roo­li aut­ta­ja­ta­ho­na. Jär­jes­tö­jen li­säk­si kun­nat, kir­kon per­he­a­si­oi­den neu­vot­te­lu­kes­kuk­set ja yri­tyk­set tuot­ta­vat mui­ta­kin kun laki­sää­tei­siä pal­ve­lu­ja. Mo­nia pal­ve­lu­ja to­teu­te­taan yh­teis­työs­sä eri toi­mi­joi­den kes­ken, esim. kun­ta-jär­jes­tö yh­teis­työ­nä.

Kir­kon 41 per­he­a­si­ain neu­vot­te­lu­kes­kus­ta eri puo­lil­la maa­ta tar­jo­a­vat am­ma­til­lis­ta kes­kus­te­lu­apua pari­suh­teen ja per­heen ky­sy­myk­sis­sä sekä elä­män krii­si­ti­lan­teis­sa. Ylei­sim­mät ero­pal­ve­lut ovat pari­te­ra­pia, yk­si­lö­kes­kus­te­lut, ero­ryh­mät ja laki­sää­tei­nen per­he­a­si­oi­den so­vit­te­lu. Kir­kon per­he­neu­von­nan pal­ve­lut ovat mak­sut­to­mia, luot­ta­muk­sel­li­sia ja kai­kil­le avoi­mia. Van­hem­muu­den tu­ke­mi­nen ja eron vai­ku­tus­ten ym­mär­tä­mi­nen las­ten näkö­kul­mas­ta ovat ero­ti­lan­tees­sa per­he­neu­von­ta­työn kes­ki­ös­sä.

Jär­jes­töt tar­jo­a­vat am­ma­til­li­ses­ti oh­jat­tua ryh­mä­toi­min­taa, jos­sa poh­di­taan van­hem­muut­ta eros­sa ja eron jäl­keen, pyr­kien löy­tä­mään toi­mi­via käy­tän­tö­jä van­hem­pien vä­li­seen yh­teis­työ­hön  sekä am­ma­til­li­ses­ti oh­jat­tu­ja ero­ryh­miä ja ero­se­mi­naa­re­ja. Ero­se­mi­naa­re­ja jär­jes­te­tään pää­osin kir­kon per­he­a­si­oi­den neu­vot­te­lu­kes­kuk­sis­sa sekä jär­jes­tö­jen ja yri­tys­ten toi­mes­ta. Ryh­miä pi­de­tään myös esim. kan­san­o­pis­tois­sa, krii-si­kes­kuk­sis­sa ja per­he­neu­vo­lois­sa.

Li­säk­si jär­jes­töt tar­jo­a­vat, usein yh­teis­työ­nä mui­den toi­mi­joi­den kans­sa, avoi­mia ryh­mä­muo­toi­sia ti­lai­suuk­sia, jois­sa esim. asi­an­tun­ti­ja an­taa pe­rus­tie­to­ja lap­sen huol­lon, ta­paa­mis­ten ja ela­tuk­sen jär­jes­tä­mi­ses­tä ero­ti­lan­tees­sa.

Akuut­tiin ero­krii­siin saa apua saa ylei­sis­tä krii­si­pal­ve­luis­ta, ku­ten Suo­men Mie­len­ter­veys­seu­ra ry:n krii­si­kes­kus­ver­kos­ton pal­ve­luis­ta. Krii­si­kes­kus­ten pal­ve­lut vaih­te­le­vat paik­ka­kun­nit­tain. Myös osas­sa Ensi- ja tur­va­ko­tien lii­ton jä­sen­yh­dis­tyk­sis­tä teh­dään yleis­tä krii­si­työ­tä avo­pal­ve­luis­sa tai krii­si­kes­kuk­ses­sa. Per­he­väki­val­ta­ti­lan­teis­sa apua saa tur­va­ko­deis­ta ja väki­val­ta­työn avo­pal­ve­luis­ta. Net­ti­tur­va­ko­dis­ta (www.tur­va­koti.net) saa tie­toa ja oh­jei­ta per­he­väki­val­ta­ti­lan­tei­siin sekä yh­teys­tie­dot eri toi­mi­joi­den tuki-pal­ve­lui­hin. Net­ti­tur­va­ko­dis­sa voi myös kes­kus­tel­la am­mat­ti­aut­ta­jan kans­sa tai saa­da ver­tais­tu­kea.

Eri­tyi­ses­ti mie­hil­le ja isil­le tar­koi­tet­tua tu­kea on tar­jol­la osas­sa Ensi- ja tur­va­ko­tien lii­ton jä­sen­yh­dis­tyk­siä. Yh­den van­hem­man per­hei­den lii­ton jä­sen­yh­dis­tys­ten jär­jes­tä­mät yk­sin­huol­ta­jien olo­huo­neet tar­jo­a­vat ver­tais­tuen ja kes­kus­te­lu­avun li­säk­si muu­ta oh­jat­tua oh­jel­maa, vir­kis­tys­tä ja ret­kiä yh­den van­hem­man per­heil­le. Mies­sa­kit ry jär­jes­tää ero­ryh­miä mie­hil­le eri puo­lil­la maa­ta sekä hen­ki­lö­koh­tai­sen neu­von­nan, kes­kus­te­lu­avun ja ver­tais­tuen pal­ve­lu­ja. Elä­ke­lii­tol­la on so­peu­tu­mis­val­men­nus­kurs­se­ja, ero­ryh­miä ja ver­tais­tuki­toi­min­taa yli 50-vuo­ti­ail­le. Kaa­pa­tut lap­set ry jär­jes­tää ver­tais­toi­min­taa ja tu­kea lap­si­kaap­paus­uhka­ti­lan­tei­siin.

Las­ten ja nuor­ten ero­ryh­mät ovat yleen­sä mak­sut­to­mia ja nii­tä jär­jes­te­tään per­he­neu­vo­lois­sa, jär­jes­tö­jen, kir­kon per­he­a­si­ain­neu­vot­te­lu­kes­kus­ten toi­mes­ta tai eri ta­ho­jen yh­teis­työ­nä. Las­ten ja nuor­ten ver­tais­ryh­mä­toi­min­taa on ke­hi­tet­ty mm. Kas­per – Kas­va­tus- ja per­he­neu­von­ta ry:n, Man­ner­hei­min las­ten­suo­je­lu­lii­ton (MLL) ja Yh­den Van­hem­man Per­hei­den Lii­ton (YVPL) toi­mes­ta sekä Jy­väs­ky­län per­he­neu­vo­las­sa. Lap­sil­le ja nuo­ril­le on tar­jol­la vä­hem­män ver­tais­ryh­miä kuin ai­kui­sil­le.

Eroon liit­ty­vää tun­tei­den kä­sit­te­lyä ja oman elä­mä­ti­lan­teen sel­kiyt­tä­mis­tä ja läpi­käy­mis­tä voi ryh­mä­toi­min­nan li­säk­si käy­dä läpi kah­den­kes­ki­sis­sä ta­paa­mi­sis­sa am­mat­ti­lais­ten kans­sa.

Per­he­ta­paa­mis­toi­min­ta on MLL:n Tam­pe­reen osas­ton pal­ve­lu van­hem­mil­le, joil­ta puut­tuu eron jäl­keen ko­din­o­mai­nen paik­ka, jos­sa ta­va­ta ja viet­tää ai­kaa yh­des­sä lap­sen kans­sa. Pal­ve­lun tar­koi­tus on tu­kea lap­sel­le tär­kei­den ih­mis­suh­tei­den jat­ku­vuut­ta ja tar­jo­ta puo­lu­ee­ton tila ta­paa­mi­sel­le eron jäl­keen.

Verkossa tarjottavat palvelut

Ver­kos­sa tar­jot­ta­va tuki ja tie­to ero­ti­lan­tee­seen van­hem­mil­le ja lap­sil­le on moni­puo­lis­ta. Osa­na Ensi- ja tur­va­ko­tien lii­ton val­ta­kun­nal­lis­ta ero­aut­ta­mi­sen osaa­mis­kes­kus­ta ylläpi­de­tään val­ta­kun­nal­lis­ta Apu­a­e­roon.fi pal­ve­lu­por­taa­lia ero­ti­lan­tees­sa ole­vil­le per­heil­le ja hei­tä koh­taa­vil­la am­mat­ti­lai­sil­le. Por­taa­li on avoin kai­kil­le: järjes­töt, seu­ra­kun­nat, kun­nat ja käräjäoi­keu­det voi­vat lisätä sin­ne tie­toa pal­ve­luis­taan.

Verk­ko­krii­si­kes­kus Tu­ki­net on in­ter­ne­tis­sä toi­mi­va mak­su­ton alus­ta eri jär­jes­tö­jen tar­jo­a­mil­le krii­si-, tuki- ja aut­ta­mis­pal­ve­luil­le.

Ensi- ja tur­va­ko­tien liit­to jär­jes­tää myös Apua eroon -ryh­mä­chat­te­ja, jois­sa on tar­jol­la kou­lu­tet­tu­jen ver­tais­tu­ki­joi­den pal­ve­lui­ta. Vä­es­tö­lii­tol­la on ver­kos­sa asi­an­tun­ti­joi­den net­ti­lu­en­to­ja, chat­te­ja, ar­tik­ke­lei­ta ja vi­de­oi­ta eroon liit­ty­vis­tä tee­mois­ta. Verk­ko­pal­ve­lun to­teut­ta­mi­ses­sa on mu­ka­na kuu­si per­he­jär­jes­töä, jot­ka tuo­vat esiin per­hei­den moni­muo­toi­suut­ta. Li­säk­si jär­jes­töt tar­jo­a­vat in­ter­ne­tis­sä kurs­se­ja eros­ta sel­vi­ä­mi­seen. Vä­es­tö­lii­ton si­vuil­ta voi va­ra­ta myös mak­sut­to­man in­ter­net-vas­taan­oton psy­ko­lo­gil­le, psy­ko­te­ra­peu­til­le tai van­hem­muus­kes­kuk­sen asi­an­tun­ti­jal­le. Kas­per – Kas­va­tus- ja per­he­neu­von­ta ry on ke­hit­tä­nyt verk­ko­aut­ta­mis­ta ja ver­tais­tu­kea eri­tyi­ses­ti nuo­ril­le. Jär­jes­tön si­vuil­la on myös chat -pal­ve­lu, jos­ta lap­si saa tu­kea van­hem­pien erot­tua tai ai­kui­nen tu­kea eron jäl­kei­seen van­hem­muu­teen. Fa­mi­lia ry:llä on eng­lan­nin­kie­li­nen säh­köi­nen ero­info­pa­ket­ti kah­den kult­tuu­rin lii­tois­ta eron­neil­le sekä moni­puo­lis­ta neu­von­taa kah­den kult­tuu­rin pari­suh­tee­seen, per­he-elä­mään ja van­hem­muu­teen liit­ty­vis­sä ky­sy­myk­sis­sä pu­he­li­men, Sky­pen ja säh­kö­pos­tin vä­li­tyk­sel­lä.

Yh­den Van­hem­man Per­hei­den Lii­ton Ero­info-pu­he­li­mes­ta saa tie­toa las­ten ela­tuk­ses­ta, huol­los­ta ja ta­paa­mi­sis­ta. Lii­tol­la on myös psy­ko­te­ra­pi­a­pu­he­lin sekä kou­lu­tet­tu­jen ver­tais­ten tuki­pu­he­li­mia las­ta yk­sin odot­ta­vil­le. Myös Ela­tus­vel­vol­lis­ten liit­to tar­jo­aa pu­he­lin­neu­von­taa ero­van­hem­mil­le.

Eroauttamisen haasteet

Ero­aut­ta­mi­sen pal­ve­lu­jen tar­jon­ta, laa­juus ja järjes­tämis­ta­pa vaih­te­le­vat eri puo­lil­la Suo­mea. Joil­la­kin paik­ka­kun­nil­la ero­aut­ta­mi­sen pal­ve­lu­tar­jon­ta on laa­jaa, toi­saal­la tar­jon­ta on ra­joit­tu­nut laki­sää­tei­siin pal­ve­lui­hin. No­pe­an avun toi­mi­pis­tei­tä sekä krii­si­pal­ve­lua on saa­ta­vil­la vain vä­hän. Alu­een si­säl­lä­kin pal­ve­lut voi­vat olla hy­vin ha­jal­laan. Ero­per­heet ei­vät usein ole tie­toi­sia saa­ta­vil­la ole­vis­ta pal­ve­luis­ta ja nii­den työ­ta­vois­ta. Kyn­nys ha­keu­tua pal­ve­lui­hin voi olla kor­kea.

Jo­not las­ten­val­vo­jal­le ovat useil­la paik­ka­kun­nil­la pit­kiä, ja las­ten­val­vo­jaan voi olla vai­kea saa­da yh­teyt­tä edes pu­he­li­mit­se. Käy­tän­teis­sä ja pal­ve­lun laa­dus­sa on myös iso­ja kun­ta­koh­tai­sia ero­ja. Jos per­heet jou­tu­vat odot­ta­maan avun pii­riin pää­syä, voi ti­lan­ne krii­siy­tyä. Esim. lap­sen ja toi­sen van­hem­man ta­paa­mi­siin saat­taa tul­la täs­tä syys­tä pit­kä vii­ve.

Myös las­ten­val­vo­jien am­ma­til­li­sen osaa­mi­sen oh­jaa­mi­nen, tu­ke­mi­nen ja ke­hit­tä­mi­nen on ko­et­tu erit­täin tär­ke­äk­si, sa­moin kuin las­ten­val­vo­jien kou­lu­tuk­sen yh­te­näis­tä­mi­nen ja työs­ken­te­lyn pro­ses­si­mai­suu­teen pyr­ki­mi­nen.

Per­he­a­si­oi­den so­vit­te­lu tun­ne­taan pal­ve­lu­na mel­ko huo­nos­ti. Sen roo­lia en­nal­ta­eh­käi­se­vä­nä las­ten­suo­je­lu­työ­nä oli­si syy­tä ko­ros­taa. So­vit­te­lua tu­li­si ke­hit­tää ja yh­te­näis­tää val­ta­kun­nal­li­ses­ti ja teh­dä ra­jan­ve­toa mui­hin ero­ti­lan­teen pal­ve­lui­hin.

Huol­to­rii­ta­ti­lan­teis­sa teh­tä­vät olo­suh­de­sel­vi­tyk­set ovat si­säl­löl­tään erit­täin he­te­ro­gee­ni­siä ja nii­den laa­ti­mi­sen ta­vois­sa on suu­ria alu­eel­li­sia ero­ja paik­ka­kun­nas­ta riip­pu­en. Myös olo­suh­de­sel­vi­tys­ten te­ke­mi­seen ku­lu­va pit­kä aika hi­das­taa lap­sen huol­toa ja ta­paa­mis­oi­keut­ta kos­ke­via oi­keu­den­käyn­te­jä.

Ns. kor­ke­an konf­lik­tin erot haas­ta­vat pal­ve­lu­jär­jes­tel­mää. Jär­jes­tel­män kei­not vas­ta­ta las­ten ja per­hei­den tar­pei­siin näis­sä ti­lan­teis­sa ovat puut­teel­li­sia.

Uus­per­heil­le on tois­tai­sek­si tar­jol­la vain vä­hän tu­kea. Uus­per­hei­den erois­sa saat­taa lap­sel­le mer­kit­tä­viä ja pit­kiä ih­mis­suh­tei­ta kat­ke­ta, sil­lä lap­sel­la ei ole lain suo­maa ta­paa­mis­oi­keut­ta ns. so­si­aa­li­seen van­hem­paan. Am­mat­ti­lai­set tar­vit­se­vat li­sää tie­toa myös sa­teen­kaa­ri­per­hei­den eri­tyis­piir­teis­tä ero­ja aja­tel­len.

Maa­han­muut­ta­ja­taus­tai­set van­hem­mat jää­vät usein ero­ti­lan­tees­sa il­man tie­toa ja tu­kea omal­la äi­din­kie­lel­lään, eikä ver­tais­tu­kea ole tar­jol­la ero­ti­lan­tees­sa usein edes eng­lan­nik­si. Tie­to lap­sen kie­len ja iden­ti­tee­tin tu­ke­mi­ses­ta kah­den kult­tuu­rin per­heen eros­sa on am­mat­ti­lais­ten kes­kuu­des­sa vä­häis­tä. Tie­toa tar­vi­taan myös yli­ra­jai­seen van­hem­muu­teen, kan­sain­vä­li­siin huol­to­kiis­toi­hin ja lap­si­kaap­pauk­siin liit­ty­en.

So­pi­muk­set las­ten asi­oi­den jär­jes­tä­mi­ses­tä luo­vat raa­mit eron jäl­kei­sel­le van­hem­muu­del­le. Käy­tän­nön ta­sol­la van­hem­pien yh­teis­työ las­ten asi­ois­sa voi sil­ti olla haas­ta­vaa. Mo­net van­hem­mat hyö­ty­vät pal­ve­luis­ta ja vä­li­neis­tä, jot­ka aut­ta­vat hei­tä poh­ti­maan eron jäl­keis­tä van­hem­muut­ta lap­sen näkö­kul­mas­ta ja jos­sa van­hem­pia tu­e­taan so­vin­nol­li­seen yh­teis­työ­van­hem­muu­teen.

Ero­ti­lan­tees­sa ole­via per­hei­tä koh­da­taan hy­vin mo­nis­sa pal­ve­luis­sa neu­vo­las­ta työter­veys­huol­toon. Eri­tyi­ses­ti lap­sia päi­vit­täin koh­taa­vil­la ai­kui­sil­la tu­li­si olla ny­kyis­tä pa­rem­mat val­miu­det koh­da­ta ero­lap­sia ja van­hem­pia, tar­vit­ta­vat tie­dot saa­ta­vil­la ole­vis­ta pal­ve­luis­ta sekä osaa­mis­ta pal­ve­lui­hin oh­jaa­mi­seen.

Ero­ti­lan­teen pal­ve­luil­la koh­ti so­vin­nol­li­suut­taSuun­ni­tel­ma kan­sal­li­sen ja maa­kun­nal­li­sen toi­meen­pa­non tu­ek­si (pro­jek­ti­suun­ni­tel­ma)28.9.2016